ΜαστιχοΣυνταγές



Κουλούρια μαστίχας


Υλικά:
  • υλικά
  • 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 500 γρ. ζάχαρη
  • 250 γρ. βούτυρο αγελάδος
  • 250 γρ. βούτυρο φρέσκο πρόβειο
  • 5 κρόκοι
  • 10 γρ. μαστίχα Χίου κοπανισμένη
  • 1/2 κ.γ. σόδα
Εκτέλεση: 

Χτυπάμε στο μίξερ τη ζάχαρη με το βούτυρο, μέχρι ν'αφρατέψουν. Ρίχνουμε ένα-ένα τους κρόκους και στη συνέχεια τη μαστίχα. Ρίχνουμε το αλεύρι και τη σόδα κοσκινισμένα και πλάθουμε μια ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια, αλλά να τρίβεται. 

Κάνουμε μπαλάκια τα οποία πιέζουμε με τα χέρια μας. Αλείφουμε με αβγό. 

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 20 λεπτά. 



Κρέμα μαστίχας


Υπέροχη κρέμα, με γάλα, κρέμα και άρωμα μαστίχας. Γίνεται εύκολακαι γρήγορα, ταιριάζει πολύ με γλυκό βύσσινο ή τριαντάφυλλο και η γεύση της μοιάζει πάρα πολύ με το μαλεμπί. 

Υλικά συνταγής: 
Μαστίχα2 - 3 κομματάκια (3/4 από κουταλάκι περίπου) 
Ζάχαρη1 κούπα 
Γάλα1 λίτρο 
Κορν φλάουρ4 κουταλιές σούπας 
Αλεύρι4 κουταλιές σούπας 
Βούτυρο100 γρ. 
Κρέμα γάλακτος200 ml 

Οδηγίες: 
1. Βάζετε σε γουδί, 1 κουταλιά από την ζάχαρη και την μαστίχα και τα χτυπάτε, να τριφτεί η μαστίχα. Τα κρατάτε κατά μέρος.
2. Παίρνετε μία κούπα από το γάλα και προσθέτετε στο κορν φλάουρ και το αλεύρι. Ανακατεύετε να διαλυθούν στο γάλα. Τα κρατάτε κι αυτά κατά μέρος.
3. Βάζετε σε κατσαρόλα, το υπόλοιπο γάλα, την ζάχαρη, το βούτυρο, την κρέμα και την μαστίχα. Προσθέτετε και το γάλα με το αλεύρι και το κορν φλάουρ, αφού πρώτα το περάσετε από σουρωτήρι (αν δεν έχουν μείνει σβόλοι από το αλεύρι δεν χρειάζετε σούρωμα).
4. Βάζετε την κατσαρόλα στη φωτιά και ανακατεύετε συνέχεια. Όταν το μείγμα πάρει βράση, χαμηλώνετε την φωτιά και συνεχίζετε το ανακάτεμα για 10 λεπτά. Όταν συμπληρωθεί ο χρόνος, κατεβάζετε από την φωτιά.
5. Μοιράζετε την κρέμα σε μπολάκια και την αφήνετε να κρυώσει. Την βάζετε στο ψυγείο, να κρυώσει καλά. Την σερβίρετε σκέτη ή με γλυκό κουταλιού βύσσινο ή τριαντάφυλλο. 



Μάφιν με μαστίχα



Υλικά συνταγής

2 φλ. τσαγ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του 1 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ 1 πρέζα αλάτι 3/4 φλ. τσαγ. γάλα 125 γραμμ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου 1 φλ. τσαγ. ζάχαρη 1 αυγό 1½ κ.γλ. μαστίχα σε σκόνη 4 κ.σ. γιαούρτι 5 κομμάτια περγαμόντο ψιλοκομμένο (γλυκό κουταλιού)

Εκτέλεση


1. Σε βαθύ μπολ αναμειγνύουμε το αλεύρι, το μπέικιν, το αλάτι και τη μαστίχα.

2. Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε το βούτυρο και τη ζάχαρη για να αφρατέψουν. Ρίχνουμε το αυγό. Προσθέτουμε εναλλάξ το αλεύρι και το γάλα. Τέλος προσθέτουμε το γιαούρτι, το περγαμόντο και ανακατεύουμε απαλά το μείγμα.

3. Τα τοποθετούμε σε φορμάκια ή αλουμινένιες θήκες και γεμίζουμε κατά τα 2/3.

4. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160°C Κελσίου στον αέρα και ψήνουμε για περίπου 20’. Τα βγάζουμε από το φούρνο, τα αφήνουμε να κρυώσουν και σερβίρουμε.

Mερίδες: 14
Χρόνος Προετοιμασίας: 10 λεπτά
Χρόνος Ψησίματος: 20 λεπτά