Πέμπτη 18 Μαΐου 2017

Σχετικά με την περικοπή της σύνταξης για συνταξιούχους άλλων ταμείων που αποκτούν αγροτικό εισόδημα



 Σε μια ακόμη επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή απάντησε ο Υφυπουργός Εργασίας κος Α.Πετρόπουλος, σχετικά με το θέμα της περικοπής της σύνταξης και σε συνταξιούχους άλλων ταμείων (πλην ΟΓΑ) που αποκτούν αγροτικό εισόδημα.

Δείτε σε βίντεο την απάντηση...




Ενώ η αποδελτίωση έχει ως εξής :
 

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: 
Κύριε Υπουργέ, χρειάζεται πολλή δουλειά ακόμα για να ξεκαθαρίσουμε τα ζητήματα που ο ν. 4387 για το ασφαλιστικό προκάλεσε ως ερωτηματικά, ως προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συνταξιούχοι. Είτε αυτοί είναι παλαιότεροι είτε αυτοί είναι νέοι συνταξιούχοι, θέλουν να γνωρίζουν το τι ισχύει, όχι εκ των υστέρων.
Για αυτό θα σας παρακαλούσα αυτό που έχουμε συζητήσει κατ’ επανάληψη και φαίνεται ότι έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο εν πολλοίς και για τους συνταξιούχους αγρότες για τους οποίους έχει βγει η εγκύκλιος της 20ης Απριλίου, αλλά και για τους υπόλοιπους συνταξιούχους άλλων Ταμείων για τους οποίους μας ενημερώσατε ότι και μετά την 1/1/2017, εφόσον συνταξιοδοτούνται, αλλά εάν είχαν την δραστηριότητα την αγροτική και τις ενισχύσεις πριν την ψήφιση του νόμου, τότε δεν υπόκεινται στην περικοπή του 60%. 
Νομίζω ότι όλα αυτά ακούστηκαν και αναθάρρησαν τους ανθρώπους που είχαν προβληματισμό σε σχέση με μικρό εισόδημα από τα αγροτικά που διαθέτουν και το ερώτημα παραμένει: Θα εκδώσετε κάποια εγκύκλιο για αυτές τις περιπτώσεις, όπως ακριβώς έγινε με τους συνταξιούχους αγρότες ή θα είναι στον αέρα;
Η απαίτηση για την έκδοση εγκυκλίου ή άλλης πράξης δεν είναι θεωρητική, δεν είναι δηλαδή επειδή θέλουμε να ξέρουμε τι ισχύει, αλλά επειδή ακριβώς υπάρχουν ζητήματα που πρέπει να τα γνωρίζουν και οι ίδιοι οι λογιστές, αλλά και οι άνθρωποι οι οποίοι ασχολούνται με το σύστημα των επιδοτήσεων. 
Για αυτό θα σας παρακαλούσα να ορίσετε, εάν δεν το έχετε πράξει μέχρι τώρα, ημερομηνία έκδοσης αυτής της εγκυκλίου. Είναι δεσμευτικές οι προθεσμίες για τη μεταβίβαση δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης που προκύπτουν από την Κοινή Αγροτική Πολιτική και αυτό εκ των πραγμάτων έχει σχέση με την ανάγκη να εκδοθεί κάποια εγκύκλιος από την πλευρά σας.


ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ (Υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. 
Αν άφησα χώρο για παρανόηση θα το εξηγήσω και οφείλω να το εξηγήσω με σαφήνεια, κύριε Κεγκέρογλου, διότι πάντα έλεγα ότι ο χώρος της αγροτικής και της κτηνοτροφικής παραγωγής δεν πρέπει να δίνει τη δυνατότητα για αθέμιτη λειτουργία κάποιων οι οποίοι δεν θα είναι στις ίδιες επιβαρύνσεις με εκείνους που έχουν κατ’ εξοχήν και κυρίως ή μόνο αγροτική ή κτηνοτροφική δραστηριότητα, διότι είναι πάρα πολλοί που κάνουν άλλα επαγγέλματα και ήταν ασφαλισμένοι σε άλλα ταμεία, οι οποίοι έχουν αναπτύξει δραστηριότητες τέτοιες και πολύ μεγάλες μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις. 
Δεν θα πρέπει, συνεπώς, να δημιουργείται ένα προβάδισμα αθέμιτο έναντι των αγροτών οι οποίοι σύμφωνα με τον νόμο υπόκεινται στους περιορισμούς μετά το 2025. Και επειδή οι διατάξεις που ίσχυαν πριν δεν έχουν καταργηθεί για την διακοπή της συνταξιοδότησης ή της μείωσης της συνταξιοδότησης και όποιες περιπτώσεις προέβλεπαν οι προηγούμενοι για τα επιμέρους ταμεία, αυτό που πρέπει να ξεκαθαρίσω εδώ είναι ότι δεν θα υπάρχει κανένα πρόβλημα –και το έχω πει, αλλά αν παρανοήθηκε θα το εξηγήσω- σε όσους είχαν συνταξιοδοτηθεί και διατηρούν τη δραστηριότητα από άλλα ταμεία πριν την εφαρμογή του νόμου, πριν την έναρξη ισχύος του νόμου. Συνεπώς, για εκείνους που έχουν αγροτική έκταση, αλλά δεν έχουν εισοδήματα -αυτό είναι το σαφές που θέλω να πω- δεν θα έχουν σε καμμιά περίπτωση αυτή τη συνέπεια της μείωσης της σύνταξης που προβλέπεται κατά τις διατάξεις του νόμου. 
Αυτή είναι η διαφοροποίηση ως προς τους αγρότες. Οι αγρότες μέχρι την 1η  Ιανουαρίου του 2025 θα έχουν τη δυνατότητα να καλλιεργούν και να βγαίνουν και στη σύνταξη και να μην υφίστανται καμμιά συνέπεια εκ του νόμου. Αυτό σημαίνει ότι όσοι μέχρι εκείνη τη στιγμή έχουν βγει στη σύνταξη, θα διατηρούν αυτήν τη μεταχείριση και στη συνέχεια. Είναι άλλο πράγμα, όμως, απ’ αυτούς που έχουν άλλη δραστηριότητα, δεν είναι αγρότες, έχουν διαμορφώσει διαφορετικό ύψος συντάξεων. Δεν χρειάζεται να κάνουμε την ίδια πρόνοια και γι’ αυτούς. Αυτή είναι η δική μας θέση και αυτή είναι η σωστή ερμηνεία από τον νόμο. 



ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: Κύριε Πρόεδρε, ευχαριστώ. 
Αλλάζει άρδην η εικόνα η οποία είχε διαμορφωθεί με βάση τη συζήτηση που είχαμε σε τέσσερις προηγούμενες επίκαιρες ερωτήσεις, κύριε Υπουργέ. 
Με σαφήνεια μπορούμε να μιλήσουμε; Μας είχατε πει ότι οι συνταξιούχοι άλλων ταμείων, εκτός του ΟΓΑ, που συνταξιοδοτήθηκαν μέχρι 31.12.2016 -σήμερα μας λέτε μέχρι την ψήφιση του νόμου και αυτό πρέπει να διευκρινιστεί- εφόσον είναι παλιοί συνταξιούχοι κι εφόσον είχαν το αγροτικό εισόδημα και την επιδότηση πριν την ψήφιση του ν. 4387, δεν έχουν επίπτωση στη σύνταξή τους γιατί προστατεύονται από τους προηγούμενους ισχύοντες νόμους που τους διατηρεί το άρθρο 20, για τους παλιούς συνταξιούχους που είχαν επιδότηση πριν την ψήφιση του νόμου για τους οποίους δεν επέρχεται καμμιά μεταβολή. 
Σε επόμενη επίκαιρη μάς είπατε ότι το ίδιο ισχύει και για νέους συνταξιούχους, αλλά που το αγροτικό εισόδημά τους και η επιδότησή τους ήταν πριν την ψήφιση του νόμου. Φαίνεται από την απάντηση σας ότι το δεύτερο αλλάζει. Ξεκαθαρίστε μας τι ισχύει. 
Οι συνταξιούχοι των άλλων ταμείων, οι παλιοί με επιδότηση πριν την ψήφιση του νόμου, απαλλάσσονται από την περικοπή του 60%, εξαιρούνται; Οι νέοι συνταξιούχοι είτε μετά τον Μάιο είτε μετά την 1η Ιανουαρίου; Ξεκαθαρίστε μας. Των άλλων ταμείων πάλι –δεν αφορά τον ΟΓΑ- που έχουν αγροτικό εισόδημα ή ενίσχυση πριν την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου, συνεχίζουν να εξαιρούνται από την περικοπή ή θα υποστούν την περικοπή; Είναι δυο συγκεκριμένα πράγματα που πρέπει να μας τα πείτε καθαρά. Δεν γίνεται να υπάρχει αυτή η θολούρα και να έρθει το Ελεγκτικό Συνέδριο να ζητάει πίσω συντάξεις και μάλιστα να επιβάλλει και ποινή γιατί δεν δήλωσαν ότι είχαν άλλο εισόδημα.
Πρέπει να ξεκαθαριστεί το τι ισχύει τώρα που είναι νωρίς και μάλιστα πριν τη λήξη της προθεσμίας που γίνεται η μεταβίβαση των δικαιωμάτων τις επόμενες ημέρες, ούτως ώστε να προστατευτούν αυτοί οι άνθρωποι. Τόσο δύσκολο είναι; Νομίζω ότι μπορείτε να το κάνετε. Περιμένω σήμερα να έχουμε σαφή απάντηση. 


ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ (Υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Εξηγώ και πάλι ότι για τους αγρότες οι οποίοι είναι αγρότες κατά την αντίληψη όλων και υπάγονται στις διατάξεις ΟΓΑ με τις προβλέψεις που έχει ο νόμος εκείνος, τώρα στον ΕΦΚΑ πια, δεν υπάρχει καμία επίδραση στις συντάξεις για όσους θα συνταξιοδοτούνται μέχρι 31/12/2024. Φυσικά και για όσους είχαν συνταξιοδοτηθεί πριν το ίδιο ισχύει. 
Σχετικά, όμως, με όσους είναι ασφαλισμένοι –γιατί είχαν άλλες δραστηριότητες- σε άλλα ταμεία και έχουν καλλιέργειες και εισοδήματα και από εκεί και επειδή, όπως θα γνωρίζετε κι εσείς, υπάρχουν σημαντικές δραστηριότητες και καλλιέργειες αγροτοκτηνοτροφικές ή αλιευτικές και από τέτοιους επαγγελματίες, θα ήταν αθέμιτο οι μεν αγρότες και κτηνοτρόφοι να έχουν συνέπεια έστω και μετά το 2024, και οι άλλοι να μην έχουν καμία συνέπεια. Πότε θα διατηρείται αυτό; 
Γι’ αυτό το λόγο είπαμε -αυτό προβλέπει και ο νόμος- πως αν εμφανίζεις εισόδημα, τότε μόνο έχεις δραστηριότητα. Μπορεί να έχεις ένα χωράφι που κάθεται, θα πληρώνεις ΕΝΦΙΑ προφανώς γι’ αυτό, αλλά δεν θα εντάσσεσαι στη διαδικασία της οικονομικής δραστηριότητας, αν δεν έχεις οικονομική δραστηριότητα. Και δεν θα έχεις οικονομική δραστηριότητα αν δεν έχεις εισόδημα. Αφού δεν θα δηλώνει εισόδημα, φορολογητέο φυσικά, στο Ε1, που είναι η δήλωση των εισοδημάτων, προφανώς δεν θα υπάγεται κάποιος στη διαδικασία της περικοπής της σύνταξης, επειδή συμβαίνει να έχει τέτοιες δραστηριότητες. 
Συνεπώς, το κριτήριο είναι αν θα έχει εισόδημα. Κατά τα άλλα, δεν υπάρχει καμμία επίδραση. 

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: Οι παλιοί συνταξιούχοι; 

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ (Υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνική Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Και για τους παλιούς έχω πει. Όσοι μέχρι την έναρξη του νόμου είχαν δραστηριότητα και εισόδημα μπορούν να συνεχίσουν να έχουν δραστηριότητα και εισόδημα. Για τους προ της εφαρμογής του νόμου μίλησα. 
Σας ευχαριστώ. 


Πηγή: https://www.taxheaven.gr0