Πέμπτη 23 Ιουνίου 2016

Το κείμενο της ομιλίας του Προέδρου της ΕΜΧ, Γιώργου Τούμπου, στα εγκαίνια του Μουσείου Μαστίχας


Εξοχότατε κύριε Πρόεδρε της Ελληνικής Δημοκρατίας,

Παναγιότατε,

Σεβασμιώτατε,

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Αξιότιμη κυρία Πρόεδρος του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς,

Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε του Ομίλου  Πειραιώς

Αξιότιμοι κύριοι βουλευτές
Αξιότιμε Κύριε Δήμαρχε,
Αξιότιμη Κυρία Περιφερειάρχης,


Κυρίες και κύριοι,



Σήμερα είναι μια μεγάλη ημέρα για την Χίο.


Σήμερα είναι μια μεγάλη ημέρα, για την Μαστίχα, και τους  Μαστιχοπαραγωγούς.


Σήμερα είναι ή απαρχή ενός καινούργιου κεφαλαίου στην συνεργασία που ξεκίνησε πριν από 7 περίπου χρόνια το 2009 μεταξύ του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς και της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου. Μια συνεργασία άριστη με κοινούς στόχους, οράματα και επιδιώξεις.


Το επισφράγισμα αυτής της συνεργασίας γιορτάζουμε σήμερα.

Από σήμερα επιτέλους η Μαστίχα, η ιστορία της και ο Πολιτισμός της βρίσκει την στέγη που της αξίζει, μέσα σε έναν χώρο, εντυπωσιακό και αντάξιο της φήμης και της μοναδικότητας της.


Μια στέγη που με την μουσειολογική αρτιότητα, την υψηλή αισθητική, την καλαισθησία, και την λειτουργικότητα της, αφήνει τον επισκέπτη να ανακαλύψει στην διάρκεια της ιστορίας, τα μυστικά του σχίνου, τον μόχθο του μαστιχοπαραγωγού, την διαδικασία της μεταποίησης και της παραγωγικής ολοκλήρωσης του προϊόντος.


Αλλά δεν είναι μόνο αυτά, μέσα σ’ αυτό το μουσείο, ο επισκέπτης ανακαλύπτει τον πολιτισμό της μαστίχας, την άρρηκτη σχέση της με το ιστορία του νησιού, τις κοινωνικές και πολιτισμικές επιρροές σε ήθη, έθιμα, τεχνοτροπίες, πολεοδομικό σχεδιασμό, λαϊκή τέχνη και τόσα άλλα.

Όλα αυτά δηλαδή που πήρε υπ΄οψιν της η  UNESCO το Νοέμβριο του 2015, και ενέγραψε την καλλιέργεια της Μαστίχας ως πολιτισμικό αγαθό, στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της.



Αξιότιμοι Κυρίες και Κύριοι,

Ο εξαιρετικός αυτός μουσειακός πολυχώρος πετυχαίνει κάτι πρωτοποριακό.

Κατορθώνεται μέσα σε αυτόν, να συνδεθεί το χθες με το σήμερα, σε μια αρμονική χρονολογική σειρά, όπου ο επισκέπτης βρίσκει τον εαυτό του να ταξιδεύει από την αρχαιότητα, μέχρι το σήμερα, μέσα σε μαστιχώνες, μεσαιωνικά χωριά, δίπλα σε ίωνες, γενουάτες, βενετούς, τούρκους, και σταδιακά να επανέρχεται στο σήμερα, συνειδητοποιώντας  το πόσο στενά δεμένη είναι μοίρα αυτού του προϊόντος με αυτό το νησί.

Το νησί της Μαστίχας!!!

Σήμερα, πλέον η μαστίχα κατακτά την μια αγορά μετά την άλλη, το προίον κάτω από την διαχείριση της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου, αποτελεί τον 1 από τους 2 κύριους παραγωγικούς πυλώνες του νησιού, μαζί με την ναυτιλία.



Σήμερα η ΕΜΧ

  • Με κύκλο εργασιών ομίλου κοντά στα 25.000.000

  • Με 100 εργαζόμενους

  • Με 4.500 εγγεγραμμένα μέλη

  • Με 2350 ενεργά μέλη, εξασφαλίζει το εισόδημα των παραγωγών και των οικογενειών τους, και αποτελεί πρότυπο Συνεταιρισμού, σε επίπεδο εξωστρέφειας, Οικονομικών αποτελεσμάτων, και εξυπηρέτησης του παραγωγού.

Η νότια Χίος, στηρίζει αποκλειστικά την οικονομική της επάρκεια στην καλλιέργεια της μαστίχας.

Στις μέρες μας, οι εμπορικές χρήσεις της μαστίχας διευρύνονται, εκτός των παραδοσιακών αγορών της Μέσης Ανατολής, της Τουρκίας, και της Βόρειας Αφρικής, η Μαστίχα πλέον τα τελευταία χρόνια κατακτά τις δυτικές αγορές, των ΗΠΑ, του Καναδά, της Κεντρικής Ευρώπης, καθώς και τις αγορές της Κορέας, της Ιαπωνίας της Κίνας και της Αυστραλίας.


Το 2015 η Μαστίχα Χίου έλαβε τη μονογραφία ως παραδοσιακό φάρμακο από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων για στομαχικές διαταραχές και φλεγμονές του δέρματος

Μέσα στο 2016 προσδοκούμε να πιστοποιηθούμε με τα σχετικά δικαιώματα από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Ασφάλειας Τροφίμων.


Πλέον η στρατηγική για την Μαστίχα, έχει σαν στόχο το φάρμακο και το λειτουργικό τρόφιμο.




Από την μεριά μας σαν Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου, κάνουμε ότι είναι ανθρωπίνως δυνατόν, για να διαφυλάξουμε την ποιότητα, του προϊόντος και να δώσουμε κίνητρα σε νέους παραγωγούς μπουν  στο χωράφι και στην μαστιχοκαλλιέργεια.


Τα προβλήματα πολλά….κύριος βασικός και ανασταλτικός παράγοντας, αποτελεί πλέον η υψηλή φορολογία, και οι υψηλές ασφαλιστικές εισφορές.

Η αποτροπή των συνταξιούχων από την καλλιέργεια για την συμπλήρωση του εισοδήματος τους καθώς και οι υψηλές χρεώσεις ασφαλίστρων του ΕΛΓΑ, δεν βοηθούν, αντίθετα αποθαρρύνουν τους Μαστιχοπαραγωγούς να μπουν στην παραγωγή ή να επεκτείνουν τις ήδη υπάρχουσες καλλιέργειες τους.


Τέλος το νομοθετικό πλαίσιο που αφορά τους αναγκαστικούς συνεταιρισμούς, μας δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα χάραξης μακροπρόθεσμης επενδυτικής πολιτικής, καθώς μας υποχρεώνει να περιοριζόμαστε σε βραχύβια επιχειρησιακά προγράμματα, χωρίς να μπορούμε να εκμεταλλευτούμε μακροπρόθεσμα τα εξαιρετικά δυναμικά εμπορικά χαρακτηριστικά της Μαστίχας και των προιόντων της.


Αξιότιμοι Κυρίες και Κύριοι,


Είναι μεγάλη τιμή και χαρά για εμάς τους Μαστιχοπαραγωγούς σήμερα τα εγκαίνια του Μουσείου Μαστίχας, από τον κο Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας.


Θέλω να ευχαριστήσω εξ ονόματος όλων των Μαστιχοπαραγωγών, έναν προς έναν όλους τους εκλεχτούς καλεσμένους για την παρουσία τους εδώ σήμερα.


Θέλω να ευχαριστήσω όλους αυτούς που μόχθησαν και εργάστηκαν για την ολοκλήρωση αυτού του εξαιρετικού μουσειακού χώρου πραγματικού κοσμήματος για το νησί.


Θέλω να ευχαριστήσω τους εργαζόμενους στο ΠΙΟΠ, τους εργαζόμενους στην ΕΜΧ, τους επιστημονικούς συνεργάτες, και ειδικούς συμβούλους ανάπτυξης του έργου, για την καταπληκτική δουλειά την οποία έκαναν.


Θέλω να ευχαριστήσω τους πρώην προέδρους της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου, που συνέβαλαν στην ολοκλήρωση αυτού του έργου, ειδικότερα θα ήθελα να ευχαριστήσω τον πρώην Πρόεδρο κο Κωνσταντίνο Γανιάρη για τις προσπάθειες τις οποίες κατέβαλε για την ολοκλήρωση του Μουσείου.


Ειδικά όμως θα μου επιτρέψετε, να ευχαριστήσω την πρόεδρο του Πολιτιστικού Ιδρύματος του Ομίλου Πειραιώς, κα Σοφία Στάικου, για τις άοκνες, και συνεχείς  προσπάθειες της στην κατασκευή και ολοκλήρωση του Μουσείου Μαστίχας, χωρίς την δική της συμμετοχή δεν θα είμασταν σε θέση να γιορτάζουμε σήμερα ένα τέτοιο γεγονός.


Σας Ευχαριστούμε από καρδιάς.


Ευχαριστώ θερμά