Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2016

Μαστίχα: Ένα μοναδικό ελληνικό προϊόν που ταξιδεύει στις πέντε ηπείρους



Στην πολύχρωμη και μυροβόλο Χίο φύεται από τα βάθη των αιώνων ένα προϊόν εξαιρετικής μοναδικότητας, η Μαστίχα. Είναι η ρητινώδης έκκριση μία ιδιαίτερης ποικιλίας σχίνου. O μαστιχοφόρος σχίνος όπως λέγεται ή Pistacia lentiscus var. Chia παράγει την πιο εκλεκτή και ξεχωριστή για τις θεραπευτικές δράσεις φυσική Μαστίχα.

Ευδοκιμεί και καλλιεργείται μόνο στις νότιες περιοχές της Χίου, στα λεγόμενα «Μαστιχοχώρια». Είναι θάμνος αειθαλής, ύψους 2-3 μέτρων, ζει μέχρι 150 χρόνια δηλαδή εκπαιδεύει μέχρι και πέντε γενιές ανθρώπων, ενώ η παραγωγή Μαστίχας είναι δυνατή μετά τον πέμπτο χρόνο της φύτευσής του.

Ο Γιάννης Μανδάλας (δ/νων σύμβουλος της εταιρίας διανομής και marketing στην Αθήνα), τονίζει ότι «ο συνδυασμός της ποικιλίας του δένδρου, του εδάφους, του μικροκλίματος, της τοπολογίας και του ανάγλυφου της περιοχής, αποτελούν το «μυστικό» για τη μοναδικότητα που διαθέτει αυτή η μικρή γωνιά του πλανήτη».

Οι παραγωγοί κάθε καλοκαίρι ξεκινούν την πιο επίπονη διαδικασία της μαστιχοκαλλιέργειας που είναι το κέντημα του δέντρου, το «κέντος» όπως παραδοσιακά λέγεται.

Ρίχνουν πρώτα το ασβεστόχωμα κάτω από το δέντρο, το οποίο λειτουργεί σαν επιφάνεια υποδοχής της μαστίχας και στην συνέχεια θα «κεντήσουν», δηλαδή θα ανοίξουν επιφανειακές τομές στο κορμό και στα κλαδιά του δέντρου με αιχμηρά εργαλεία με σκοπό να το διευκολύνουν ν΄ αποβάλει τη ρητίνη η οποία κυκλοφορεί μέσα του. Εκκρίνεται υπό μορφή δακρύων.
Η Μαστίχα από την αρχαιότητα, συμμετείχε ως δραστικό συστατικό σε μια σειρά από φαρμακευτικές συνταγές, γιατροσόφια και μαντζούνια. Έχει καταγραφεί ως η πρώτη φυσική τσίκλα. Σημειωτέον σε πολλά κράτη ακόμα και σήμερα πιστεύεται ότι είναι δείγμα καλοτυχίας γι' αυτό και θυμιατίζουν στους γάμους.

Το 1997, χαρακτηρίστηκε «Προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης της Ε.Ε.

Τα κύρια χαρακτηριστικά της είναι αντιμικροβιοτική, αντιφλεγμονώδη και αντιβακτηριακή δράση, ιδιότητες που χαρίζουν ένα ευρύ φάσμα διαφορετικών εφαρμογών.

Τη συναντάμε ως πρώτη ύλη στη ζαχαροπλαστική, τη μαγειρική, την ποτοποιία, την κοσμητολογία, αλλά και τη φαρμακευτική βιομηχανία.

«Ως προς τις χρήσεις της, η Μαστίχα θα μπορούσε να συγκριθεί μόνο με ένα άλλο φυσικό προϊόν, τη βανίλια», συμπληρώνει ο κ. Μανδάλας, «λόγω όμως της φαρμακευτικής της διάστασης η μαστίχα υπερισχύει».

Στις 7 Αυγούστου 2015 στο Λονδίνο η μονογραφία της Μαστίχας άλλαξε από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων και καταχωρήθηκε ως «παραδοσιακό φυσικό φάρμακο φυτικής προέλευσης». «Αυτό απελευθερώνει δυνάμεις» τονίζει ο κ. Μανδάλας. «Σε συνεργασία πάντα με την Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου αναπτύσσουμε μία νέα σειρά προϊόντων με την οποία θα προσπαθήσουμε να ικανοποιήσουμε τις ανάγκες των καταναλωτών ανά τον κόσμο. Όσοι αντιμετωπίζουν προβλήματα με δερματικές φλεγμονές, επούλωσης πληγών και δυσπεψία θα μπορούν να κάνουν χρήση φυσικών σκευασμάτων, με βάση την Μαστίχα».

Σήμερα η Μαστίχα ταξιδεύει και στις πέντε ηπείρους αφήνοντας πίσω της, άρωμα Ελλάδας. Σύμφωνα με τον κ. Μανδάλα « έχει εδραιωθεί στην Σαουδική Αραβία όπου καταναλώνεται η μεγαλύτερη ποσότητα. Στην Τουρκία, τη Συρία, τη Κύπρο, τον Λίβανο και το Ισραήλ χρησιμοποιείται στη μαγειρική, τη ζαχαροπλαστική και την αρτοποιία. Στις χώρες του Κόλπου και της Β. Αφρικής, η Μαστίχα χρησιμοποιείται ποικιλοτρόπως σε συνταγές φαγητών όπως με το ρύζι, το αρνί ή στην ψαρόσουπα.

Στην Αμερική εξάγονται παραδοσιακά περίπου 10 τόνοι και οι πελάτες είναι αυστηρά φαρμακοβιομηχανίες. Εκεί παράγουν τρία πράγματα με κύριο συστατικό τη μαστίχα: συμπληρώματα διατροφής, χειρουργικά νήματα και επιθέματα για εγκαύματα. Στη Ν. Κορέα και την Ιαπωνία εξάγεται κυρίως για προϊόντα στοματικής υγιεινής και δευτερευόντως για συμπληρώματα διατροφής. Η είσοδος του προϊόντος στη Κίνα και στο Καναδά αναμένεται να δώσει άλλη δυναμική στις εξαγωγές», επισημαίνει ο Γιάννης Μανδάλας.