Τετάρτη 30 Απριλίου 2014

Στο Χαϊδάρι τιμήθηκε η Σφαγή της Χίου με χορηγία του Κ.Λυμπουσάκη


Ρεπορτάζ: Γιώργος Παπαπαναγιώτου

Τη μνήμη ενός από τα πιο τραγικά γεγονότα της νεότερης ελληνικής ιστορίας τίμησε η Ομοσπονδία Χιακών Σωματείων Αττικής. Πρόκειται για τη σφαγή της Χίου, που έχει απαθανατιστεί σε παγκόσμιο επίπεδο από τον περίφημο ομώνυμο πίνακα του Ντελακρουά, που εκτίθεται στο μουσείο του Λούβρου, στο Παρίσι. Το ιστορικό αυτό γεγονός θεωρείται ένα από τα πιο απάνθρωπα εγκλήματα πολέμου.

Η Χιακή Ομοσπονδία τιμάει κάθε χρόνο αυτή την επέτειο μνήμης, σε διαφορετική πόλη του Λεκανοπεδίου. Φέτος επέλεξε την πόλη μας. Πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής, 27 Απριλίου, στην κατάμεστη αίθουσα του Δημαρχείου.



"Τιμάμε τον μαρτυρικό θάνατο των προγονών μας"

Την επιμνημόσυνη δέηση τέλεσε ο Χιώτης πανοσιολογιότατος αρχιμανδρίτης πατήρ Ιωάννης Μαρής, «Τιμάμε τον μαρτυρικό θάνατο των προγονών μας, που έγινε αφορμή όλα τα έθνη τα χριστιανικά, να υπερασπίσουν την πατρίδα μας», είπε μεταξύ άλλων ο πανοσιολογιότατος. Αμέσως μετά τελέστηκε ενός λεπτού σιγή, στη μνήμη τους.

"Η οσμή του αίματος σκέπασε τη μοσχοβολιά των μαστιχόδεντρων"

Στο χαιρετισμό του ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, κ. Αργύρης Κοκκινάκης, τόνισε πως η σφαγή της Χίου δεν ήταν απλώς μια εξόντωση κατοίκων ενός νησιού. Ήταν και θα έπρεπε να είχε χαρακτηριστεί ως γενοκτονία και η Ομοσπονδία εντάσσει στο επίσημο καλαντάρι των εκδηλώσεών της τη συγκεκριμένη επέτειο στην πρώτη θέση, ώστε να τιμάται με ιδιαίτερη βαρύτητα η μνήμη των δεκάδων χιλιάδων Χιωτών που έχασαν τη ζωή τους από τα γιαταγάνια των Τούρκων. Η σφαγή ξεκίνησε το Πάσχα του 1822 και ολοκληρώθηκε στα τέλη Ιουνίου του ίδιου έτους. 
«Το πράσινο χρώμα της χλόης χάθηκε και η οσμή του αίματος σκέπασε και εξαφάνισε τη γλυκεία μυρωδιά των μαστιχόδεντρων, των οπωροφόρων δέντρων και των λουλουδιών. Και όμως τη σφαγή δεν την τιμούσαν επίσημα μέχρι το 2010. Εκείνο το έτος δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης προεδρικό διάταγμα, με το οποίο ορίστηκε ότι το ιστορικό γεγονός θα τιμάται με εκδηλώσεις κάθε χρόνο στο νησί, τη δεύτερη Κυριακή μετά το Πάσχα. Κάθε χρόνο εναλλακτικά σε τρεις τοποθεσίες, όπου η σφαγή πήρε τη μεγαλύτερη ένταση: στην Ιερά Μονή Αγίου Μηνά, στον Ανάβατο και στο Μελανιός. 
Η Ομοσπονδία έκανε αγώνα γι' αυτό, όπως και για να επανατοποθετηθεί αντίγραφο του πίνακα του Ντελακρουά, στο Βυζαντινό Μουσείο του νησιού. Να σημειώσουμε πως, σύμφωνα με ιστορικά στοιχεία, στον Άγιο Μηνά σφαγιάστηκαν 5.000 χριστιανοί και άλλοι 2.000 στη Νέα Μονή. Οι κατακτητές έκαιγαν σπίτια και λεηλατούσαν. Σε όποιο δρόμο και αν βάδιζες συναντούσες πτώματα, το ένα μετά το άλλο», ανέφερε ο κ. Κοκκινάκης.

Έζησαν λιγότεροι από 5.000 Χιώτες

Από τη σφαγή έζησαν μόνο 5.000 άνθρωποι και κατά άλλους μόνο 2.000. Οι σφαγιασθέντες ξεπέρασαν τους 50.000, ενώ χιλιάδες νέοι πουλήθηκαν στα σκλαβοπάζαρα της Ανατολής. Ήταν η τεράστια προσφορά στην επανάσταση των Ελλήνων, που κατέληξε στην απελευθέρωση της χώρας μας, διότι συγκίνησε λογοτέχνες και ζωγράφους, κινητοποίησε τη διεθνή δημοσιογραφία, ευαισθητοποίησε τη διεθνή κοινή γνώμη και ήταν η αρχή για το μεγάλο κίνημα του Φιλελληνισμού.

"Δεν ξεχνώ"

Η πρόεδρος του Συλλόγου Πυργουσών Αττικής "Το Πυργί της Χίου", κ. Μαρία Μπρη - Παπαμακάριου, εξέφρασε μεγάλη τιμή και συγκίνηση, που η Χιακή Ομοσπονδία επέλεξε το Χαϊδάρι για να πραγματοποιήσει τη φετινή εκδήλωση. Η πόλη μας αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες Χιακές παροικίες. «Για τρεις μήνες, αρχής γενομένης της Μεγάλης Πέμπτης, 30 Μαρτίου 1822, το μαρτυρικό νησί της Χίου έζησε φρικτές στιγμές από τους κατακτητές που άρπαζαν, πυρπολούσαν, ασελγούσαν, αλλά προπαντός έσφαζαν. Η σημερινή μέρα τιμής και μνήμης στους σφαγιασθέντες προγόνους μας, δεν είναι γιορτή. Είναι το "δεν ξεχνώ", που θέλει να μετατραπεί σε διδαχή, σε μήνυμα ειρήνης. Ένα μήνυμα ειρήνης το οποίο πρέπει να μεταλαμπαδεύετε από γενιά σε γενιά». Η κ. Μπρη έκλεισε το χαιρετισμό της με ένα ποίημα του Γιώργου Δροσίνη, που είναι αφιερωμένο στην σφαγή της Χίου.

"Ήταν η σπίθα για να αλλάξει η ευρωπαϊκή πολιτική"

Ο δήμαρχος Δημήτρης Μαραβέλιας τόνισε την ιδιαίτερη σχέση που έχει το Χαϊδάρι με τη Χιακή κοινότητα, αφού στην πόλη μας μένουν πολλοί Χιώτες, κυρίως από τα νοτιόχωρα και έχουν μεταδώσει τα ήθη, τα έθιμα και τον τρόπο σκέψης. Ο ίδιος, όπως εξομολογήθηκε,  έχει επισκεφτεί πολλές φορές το ακριτικό νησί και νιώθει πολύ τυχερός που έχει φίλους Χιώτες. Έχει μάλιστα επισκεφτεί την ιστορική μόνη του Αγίου Μηνά με την οικογένεια του, με σκοπό όχι το μίσος απέναντι στους Οθωμανούς, αλλά για να κρατήσουν την ιστορική μνήμη τους ζωντανή.
«Τέτοιες εκδηλώσεις ιστορικής μνήμης, πρέπει να υπάρχουν, να είναι ζωντανές και να μας καθοδηγούν. Η σφαγή της Χίου ήταν η σπίθα για να αλλάξει η ευρωπαϊκή πολιτική τότε, των μεγάλων αυτοκρατορικών αυλών που ήταν αντίθετες σε όλα τα επαναστατικά κινήματα, τα οποία τότε άρχισαν να γεννιούνται κυρίως στη Βαλκανική Χερσόνησο. Το γεγονός αυτό απέδειξε τη βαρβαρότητα των Οθωμανών. Όλοι εμείς οι υπόλοιποι Έλληνες θα πρέπει να έχουμε ως πυξίδα, το πως εσείς οι Χιώτες καταφέρατε όχι μόνο να επιβιώσετε, αλλά να γίνετε πρωταγωνιστές όχι μόνο σε εθνικό επίπεδο, αλλά και σε όλη την οικουμένη. Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε εσάς για τις προσπάθειες που κάνατε, να αναδείξουμε μια διαφορετική Ελλάδα. Νομίζω πως σήμερα το χρειαζόμαστε ακόμα περισσότερο για να ξεφύγουμε από τη γκρίζα καθημερινότητα και να πετύχουμε ένα καλύτερο αποτέλεσμα», κατέληξε ο δήμαρχος.

"Η Χίος σφάχτηκε δυο φορές"

Από την πλευρά του ο ιστορικός του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού, Μιχάλης Βαρλάς, παρουσίασε εκτενή στοιχεία για τις σφαγές της Χίου. Όπως ανέφερε, η Χίος σφάχτηκε δυο φορές, πρώτα το 1822 και πάλι το 1827-1828. Μάλιστα οι Χιώτες χρηματοδότησαν την εκστρατεία τού Φαβιέρου, ώστε η Χίος να καταληφθεί και να περιέλθει στα σύνορα του πρώτου ελληνικού κράτους, δυστυχώς χωρίς επιτυχία.

Ακολούθησε το θεατρικό δρώμενο "Η σφαγή", σε σκηνοθεσία Χάρη Γεωργιάδη και σύνθεση κειμένου Σπύρου Γεωργακόπουλου. Έπαιξαν οι ηθοποιοί Γεώργιος Μοσκιού, Ντομένικα Ρέγκου και παιδιά από τον τοπικό σύλλογο Πυργουσών. Το ρόλο της αφηγήτριας είχε η ηθοποιός Μαρία Ρίτζι. 

Με χορηγία του Κώστα Λυμπουσάκη

Ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Χιακών Σωματείων Αττικής, επιχειρηματίας Κώστας Λυμπουσάκης, ήταν ο χορηγός της σπουδαίας αυτής εκδήλωσης και κάλυψε όλα τα έξοδα. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας τον ευχαρίστησε θερμά για την ευγενική του πρωτοβουλία.

Στην οικογένεια του Κώστα και της Ειρήνης Λυμπουσάκη απονεμήθηκε τιμητικά μια ανθοδέσμη που παρέλαβε η κόρη τους Μαρία.

«Η οικογένειά μας ό,τι κάνει, το κάνει μόνο και μόνο από αγάπη προς το νησί», είπε από μικροφώνου το νεαρό μέλος της οικογένειας Λυμπουσάκη.

Πολλοί οι παρευρισκόμενοι

"Άρωμα Χίου" μοσχομύρισε η αίθουσα του Δημαρχείου, με πολύ κόσμο από το Χαϊδάρι και κάθε γωνιά της Αττικής. Στην εκδήλωση ήρθαν και απηύθυναν χαιρετισμό οι δύο βουλευτές Χίου, Κώστας Μουσουρούλης και Κώστας Τριαντάφυλλος. Το παρόν έδωσαν ακόμα ο δήμαρχος Κερατσινίου Λουκάς Τζανής και ο πρόεδρος του Δρομοκαΐτειου Ισίδωρος Πρώιος. 

Παραβρέθηκαν οι υποψήφιοι δήμαρχοι Χαϊδαρίου (αλφαβητικά): Κώστας Ασπρογέρακας, Ηρακλής Δρούλιας, Ανδρέας Μποζίκας, Βαγγέλης Ντηνιακός, καθώς και ο αντιδήμαρχος Νίκος Παναγιωτάτος.

Τον τοπικό σύλλογο Κρητών εκπροσώπησαν ο Γιώργος Συριανόγλου και ο Απόστολος Χριστοδουλάκης, καθώς και εκπρόσωποι Χιακών σωματείων. 

Σε όλους τους παρευρισκόμενους προσφέρθηκε το κλασικό χιώτικο κέρασμα, λικέρ μαστίχα και αμυγδαλωτό.  




Πηγή : haidarisimera.blogspot.com