Σάββατο 15 Ιουνίου 2013

Η Μαστίχα φάρμακο και κατά της χοληστερίνης


ΠΡΩΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΗΣ

Αν η έρευνα συνεχιστεί όπως πρέπει και σε άλλα Νοσσοκομεία, τότε οι ορίζοντες της Μαστίχας σαν φάρμακο τώρα, είναι ακόμα ποιό λαμπροί, αφού η καρδιολογική μας ομάδα στο Σκυλίτσειο ανακοίνωσε τα πρώτα ενθαρρυντικά αποτελέσματα της από έρευνα της για την επίδραση της Μαστίχας στον τομέα της χοληστερίνης. αναλυτικά τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν είναι τα εξής:
 ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΑΣΤΙΧΑΣ

Εισαγωγή-Σκοπός: Η βιολογική δράση της μαστίχας Χίου έχει εκτιμηθεί σε έρευνες in vitro, σχετικές με την ικανότητα αναστολής της οξείδωσης της LDL, όπου και παρουσιάζει τη μεγαλύτερη αντιοξειδωτική δράση σε σχέση με άλλες ρητίνες και κόμμεα. Υπάρχουν αξιόλογες μελέτες με χορήγηση Μαστίχας Χίου σε πειραματόζωα με ενθαρρυντικά αποτελέσματα για την υπολιπιδαιμική δράση της.
Η μελέτη είχε στόχο  να διερευνήσει την πιθανή μεταβολή των τιμών των λιπιδίων και του σακχάρου ορού, μετά από συνεχή χορήγηση 8 εβδομάδων τριών διαφορετικών μορφών Mastica Chia (Μ),ενώ υπήρχε και ομάδα ελέγχου (λήψη placebo).

Μέθοδος: Τον αρχικό πληθυσμό μελέτης αποτέλεσαν 210 διαδοχικοί υγιείς εθελοντές και των δύο φύλων, ηλικίας >18 ετών, με αυξημένη ολική και LDL χοληστερόλη που τυχαιοποιήθηκαν σε 4 ομάδες και μετρήθηκαν τα επίπεδα λιπιδίων σε χρόνο 0 και σε 8 εβδομάδες μετά από συνεχή λήψη του σκευάσματος.
Αποκλείστηκαν από τη μελέτη εθελοντές που έπασχαν από στεφανιαία νόσο ή ισοδύναμα αυτής, άτομα με SCORE ≥5 (Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας),σακχαρώδη διαβήτη, μεταβολικό σύνδρομο ή άτομα που πρέπει να λάβουν φαρμακευτική υπολιπιδαιμική αγωγή με βάση τις κατευθυντήριες οδηγίες. Η λήψη οιασδήποτε φαρμακευτικής αγωγής ή ουσίας με δράση στα λιπίδια ή στη γλυκόζη  ορού ήταν κριτήριο αποκλεισμού.
Τον τελικό πληθυσμό μελέτης αποτέλεσαν 179 άτομα: 82 από αυτούς που έλαβαν 1gr Μ,24 από αυτούς που έλαβαν placebo,39 από αυτούς που έλαβαν επεξεργασμένη, χωρίς το πολυμερές μαστίχα και 34 από αυτούς που έλαβαν 2gr κονιορτοποιημένη μαστίχα.
           
Αποτελέσματα: Στην σημειώθηκε μεταβολή -17,4mg/dl σε σχέση με το placebo(p=0,015),ενώ στην ομάδα κονιορτοποιημένης μαστίχας μεταβολή -14,6mg/dl(p=0,009). Tα τριγλυκερίδια μειώθηκαν κατά 46.85 mg/dl(p=0.01)
Στους άνδρες στη ομάδα 1gr μαστίχα η μεταβολή της ολικής χοληστερόλης ήταν -28,2mg/dl σε σχέση με placebo (p=0,025).

Στην υποομάδα 1gr μαστίχας η μεταβολή στην τιμή γλυκόζης ήταν -7,3mg/dl σε σχέση με placebo ( p= 0,001) και στην ομάδα κονιορτοποιημένης μαστίχας  -5,4mg/dl (p= 0,04)
     
           
Συμπεράσματα: Με βάση τα προκαταρκτικά αποτελέσματα αυτής της πιλοτικής  μελέτης η φυσική μαστίχα Χίου φαίνεται να έχει αρκετά ευνοϊκή επίδραση στα επίπεδα ολικής και LDL χοληστερίνης υγειών εθελοντών και κυρίως στο ανδρικό φύλο. Επίσης, καταγράφεται ευνοϊκή επίδραση και στα επίπεδα γλυκόζης. Η διεξαγωγή μιας μεγαλύτερης πολυκεντρικής μελέτης με αυτό το φυσικό προϊόν, ίσως παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον.

Πηγή : www.alithia.gr